Fusión

No hi ha dubte del gran domini i coneixement que l’artista Joan Pujol, també conegut com a “Tanet”, té dels materials amb què treballa i, molt especialment, del marbre.

El títol de l’obra d’aquest artista que la Fundació Sorigué ens ha portat a la L’ANDART ’19, Fusión (‘Fusió’), resumeix el concepte que es troba al darrere de l’escultura: la unió de dues natures. Un concepte lligat a la voluntat de transformar la matèria, de convertir allò que és dur i pesat en quelcom lleuger i mal·leable, capaç d’elevar-se.

La gran càrrega simbòlica d’aquesta peça es mostra en cada detall. La base de l’escultura presenta un bloc dividit en dues parts, que s’uneixen en la zona central de l’obra i, finalment, s’eleven en un únic tronc. Mentre que en la part inferior veiem les osques i les marques de l’eina utilitzada per l’escultor, aquestes van desapareixent a mesura que la matèria s’eleva, fins a l’acabat perfectament polit que presenta la part superior de la peça, que l’artista remata amb un tall oblic i esvelt.

Pujol juga també amb el contrast dels materials utilitzats. Per una banda, trobem la blancor monocroma, tot i que plena de matisos, de la pedra, un material que ens transmet la idea de puresa. Per l’altra, la rudesa de la gruixuda làmina d’acer patinable oxidat que serveix de suport i que, no només per això, es troba en la part inferior.