La visió de l'àguila

Biografia

L'artista andorrà nascut l’any 1965 i de formació autodidacta, el Toni Cruz destaca per la seva capacitat per produir escultures de metall, fetes amb diferents tècniques i gairebé sempre cobertes amb una mena de pell de peces metàl·liques. La seva obra s’exposa de manera permanent a diversos indrets d’Andorra i forma part d’algunes galeries i col·leccions privades importants.

Ha participat també en exposicions col·lectives internacionals a
Gènova (1998), Kuala Lumpur (1999) i Biarritz (2000) i ininterrompudament, des de l’any 1995, a la Mostra d’Art d’Andorra. A la Biennal de Land Art de 2015 va presentar-se amb una composició artística de vint vaques fetes amb ferro a mida real i ubicades al costat de la capella de Sant Joan de Caselles, a Canillo.

Obra

El treball està pensat per sorprendre el visitant i de ben segur que ho aconsegueix. A la plasticitat habitual de l’obra del Toni Cruz cal afegir ara el seu projecte museogràfic; una proposta que convida a passejar entre esquiladors, pastors i ovelles i a
formar part d’un espai en el que la llum, la llana del Pallars i la disposició dels elements s’alien de manera intel·ligent per embastar una coreografia fina, sorprenent.

La trentena de figures, de fins a vuitanta quilos de pes, estan fetes amb acer corten i es presenten en les posicions característiques de les ovelles i els esquiladors en el procés de treure-li els vellons de llana. Tots els elements han estat elaborats amb la tècnica de l’assemblatge de volanderes metàl·liques de diferents formats. La diferència en aquesta ocasió és que, per primera vegada, l’artista reprodueix figures humanes, les que donen nom a la seva obra.