sus_150908_S8A0351

Valls, Ferran i Hoffmann: “’Espai Origen’ és una instal·lació interactiva de meditació sobre els nostres origens”

Susanna Ferran. Ha estat immersa al món de la imatge des de molt jove, a partir seus nombrosos viatges al voltant del món. El 2006 marxa a Londres, on va col·laborar amb la galeria i Arxiu fotogràfic de cultura i música jove PYMCA, ampliant l’abast de la seva visió artística en l’escena efervescent d’art londinenca.

Frédéric Hoffmann. Va començar la seva carrera artística a través de la música. La seva passió li va permetre tocar amb diferents grups a París, Londres i Trinitat i Tobago. El 2010 va deixar la capital francesa per apropar-se a la natura i es va instal·lar a Megève, als Alps francesos. Allà, en col·laboració amb un soci, va crear la galeria d’art i disseny “Formes et Utopi”, on va col·laborar amb joves artistes i dissenyadors internacionals per promoure les seves creacions.

Sara Valls. Formada en Belles Arts i en Educació Social, treballa a partir de qüestions identitàries com ara la família i els orígens, qüestions que l’afecten molt de prop. Aquesta proximitat és la que la porta a crear peces carregades de sentiments, aquells més profunds que li agrada identificar com a comuns de la psicologia humana, aquells que l’espectador pot arribar a percebre i sentir com a propis. Treballa amb la intenció que a través de l’art s’estableixi una interacció emocional i sensorial amb l’observador.

Tots tres presenten una proposta conjunta a Andorra Land Art: ‘Espai Origen’.

S.F- La iniciativa ve per part meva, quan vaig decidir que valia la pena col·laborar amb més gent per fer aquesta peça perquè la suma de mirades sempre dóna millors resultats.

S.V- És la primera vegada que treballem plegats i ha estat genial poder tornar a Andorra i poder fer aquesta col·laboració.

Com es connecta la vostra manera de fer amb Land Art?

S.F- La nostra visió és una visió contemporània ja que no treballem tant amb elements de la natura sinó que treballem més la idea de l’art en el paisatge. Segurament els materials que fem servir no serien admesos en un Land Art rigorós, però la nostra visió vol ser molt més contemporània.

EspaiOrigen1

De quina manera es construeix el projecte? Com ha anat evolucionant?

F.H- Ha estat una evolució molt interessant. Hem treballat els tres, posant una llavor al terra i hem anat veient com naixia i creixia. I l’evolució ha estat molt natural i fluïda, molt interessant. És el que busquem, que l’evolució sigui natural, sense forçar res.

S.V- El nostre punt de partida va ser la ubicació: el Llac d’Engolasters. Varem anar a veure el lloc, buscant el que ens deia el lloc i de quina manera ens interessava intervenir…i ha anat canviant i evolucionant molt des de la idea inicial.

Aleshores el llac no estava buit…

S.V- Això ens va suposar un dubte a l’hora de visualitzar com podia quedar finalment el paisatge…però com hem fet una obra una mica extraterrestre (riu), al final aquest paisatge una mica lunar del llac sense aigua crec que li encaixa molt bé, i ens agrada bastant.

EspaiOrigen

En què consisteix? Quin és el seu punt de partida conceptual?

S.F- És una instal·lació interactiva. El punt de partida són els orígens. Ens demanem quins són els nostres orígens…volem que la gent ens expliqui què són per a ells els orígens. El lloc, realment

permet crear aquesta idea, ja que està enmig d’unes arrels que connecten molt bé amb aquesta idea de recerca dels orígens.

S.V- Tenim pensat fer una petita convocatòria perquè la gent ens expliqui la seva visió del que per a ells són els orígens. Per alguns la família, o els costums, o al cultura…ja veurem.

Una instal·lació que demana de l’aportació de l’espectador?

S.F- La intenció és que les persones que visitin la instal·lació puguin escriure a les parets i deixar també la seva petita aportació, intervenció en la instal·lació. També està prevista de fer una intervenció sonora cada dissabte a la tarda, on… però millor que no avencem res, millor que la gent vingui i ho visqui.

Quina vinculació s’estableix entre obra-natura i entre artista-públic?

S.V- Hi ha unes entrades de llum espectacular, que també volem aprofitar. En aquest cas l’obra s’anirà completant a mesura que passin els dies.

EspaiOrigen3

F.H. La idea és crear un espai terapèutic. Aquesta instal·lació vol convidar el visitant a entrar dins d’aquesta mena d’ou, i amb l’energia de l’arbre, com si fos un retorn a l’úter matern per poder així “meditar” sobre els propis orígens, el passat, prenent temps per pensar en allò que el forma i el condiciona. L’arbre és una part important del muntatge.

SF- La interactivitat entre els artistes i els observadors es donarà a través de la fotografia i la paraula.

S.V- Durant els primers dies de la Biennal, es farà una convocatòria perquè vingui gent que vulgui viure aquesta experiència d’una manera més guiada, endinsant-se en els seus orígens amb l’ajuda de preguntes, reflexions i retrats fotogràfics.

Què demaneu als visitants?

S.V- Espero que sigui alguna cosa més que una obra estètica, que en certa manera convidi a una reflexió i els inspiri.

F.H- Que visquin l’experiència.

ExposicióLife is flow” (Ferran i Hoffmann)

Susanna Ferran, fotògrafa documental i publicitària, va decidir centrar-se en la seva carrera artística, desenvolupant el projecte “Life is Flow”, juntament amb Frédéric Hoffmann, com a forma d’expressar la seva cerca d’equilibri en totes les àrees de la vida.

S.F- El 2012 vaig començar un viatge a l’Àsia, seguint la meva passió per les muntanyes, i expandint el meu coneixement en les filosofies orientals.

F.H- A la Índia vaig aprendre a meditar i va començar així una relació intima amb la poesia, com a forma per expressar la meva experiència introspectiva.

Life is flow (exhibition), by Susanna Ferran & Frédéric Hoffmann

El projecte “Life is Flow” és el reflex artístic de la seva experiència de creixement interior. Utilitzen els coneixements obtinguts de les seves meditacions diàries juntament amb els principis que van aprendre dels antics ensenyaments. Les fotografies de Susanna Ferran revelen instants de profunda connexió amb la natura. Ella porta a la llum la poesia, la bellesa, l’equilibri de forces, i de vegades el surrealisme d’aquests moments. Les seves imatges s’associen amb la poesia i d’això en surt una alquímia subtil, que permet a l’espectador flotar entre les imatges i les paraules i ser absorbit en una experiència única de la consciència.

S.F- La filosofia oriental és molt forta i oberta. Varem començar a fer un camí de recerca de la identitat, cadascú amb ell mateix però de forma conjunta i així neix aquest diàleg entre fotografia i poesia. A la mostra es veu un resum dels darrers dos anys de reflexions personals.

Aquí Land Art no és només una qüestió de relació entre l’home i la natura, sinó de reconnexió de la persona amb ella mateixa i de retruc amb la mare terra…

S.F- Quan comences aquest viatge t’adones de quina manera estem molt més connectats del que pensem amb el cicle de les estacions, amb el pas del temps, amb els cicles vitals. A mi quan parlem de Land Art m’agrada més traduir el concepte com a Art de la Terra, perquè d’aquesta manera és més fàcil prendre consciència de reconnexió i d’introspecció, un viatge que tots fem o podem fer.

F.H- La Susanna posa les seves fotos, generalment de natura i jo els hi poso la poesia. Em fan sortir idees i reflexions que venen de la natura però que connecten amb la nostra essència. Paraules, imatges…

sus_150901_S8A0252

S.F—Cada vegada hi ha més retrats, de nens, de dones…cada cop sintonitzem més persones i natura.

L’emplaçament d’aquesta exposició es troba al Parc Natural de Sorteny, en un espai accessible des de la carretera de Sorteny, prop del punt d’informació del Parc, a la parròquia d’Ordino. Es troba a una altura aproximada de 1.870 metres. És un espai pla d’uns 50 m2 al costat del camí, amb vistes al fons de la vall.