IMG_4049

Un nou paisatge per a l’estany d’Engolasters

L’estany d’Engolasters, els voltants del qual acolliran la Zona Ras durant la Biennal Andorra Land Art, té un paisatge diferent de l’habitual. Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), en col·laboració amb Patrimoni Natural del Ministeri de Medi Ambient, l’ha buidat d’aigua completament per poder fer les obres de substitució de la vàlvula de capçalera. Aquestes obres començaran a principis de setembre i duraran 10 setmanes, és a dir, que, durant tota la Biennal, l’estany no tindrà aigua. Aquesta circumstància, ja coneguda per l’organització d’ALA 2015, significa per als voltants d’Engolasters la visió d’un entorn natural molt diferent de l’habitual, amb les grans pedres i el fang del fons del llac ben visibles enlloc de la làmina d’aigua on es reflecteixen les muntanyes pròximes.

A la Zona Ras hi haurà sis instal·lacions artístiques, a més de les moltes obres de petit format que faran el miler d’escolars que la visitaran durant la segona quinzena de setembre. Aquest magnífic paratge natural ha estat batejat per l’organització com a Espai d’aprenentatge i creativitat, ja que estarà obert a tots els visitants que hi vulguin aportar el seu gra de sorra artístic. L’objectiu de la Zona Ras és acostar l’art mediambiental al públic en general i als infants en particular. Els autors de les instal·lacions hi seran presencialment en diferents dies i hores per atendre els visitants que vulguin saber més de la seva obra o vulguin consells sobre com fer les seves pròpies obres de Land Art.

L’estany d’Engolasters, situat entre les parròquies d’Encamp i Escaldes-Engordany, té una capacitat màxima de 600.000 metres cúbics d’aigua. Només es buida molt de tant en tant. Els dos últims cops van ser els anys 1994 i 2009. FEDA és una de les empreses patrocinadores de la primera Biennal Internacional Andorra Land Art.