toni cruz

Toni Cruz: “Les meves escultures s’integren totalment en el paisatge”

Toni Cruz, de nacionalitat andorrana, nascut el 1965, és un artista autodidacta, que a poc a poc s’ha anat fent un nom en el panorama artístic nacional. La seva àmplia producció, que inclou centenars de peces, s’ha centrat sobretot en les escultures de metall, fetes amb diverses tècniques. Les seves propostes artístiques, personals i inclassificables, neixen de la necessitat de l’artista d’interpretar el món amb una mirada apassionada i innovadora.

Com entra en contacte amb el món de l’art? Creu que ha rebut influència –a nivell artístic– d’altres persones o artistes?

Des de la meva infància i de la mà dels meus pares, a casa sempre em van inculcar l’amor per l’art. Realment ells van ajudar-me a endinsar-me, descobrir i entendre aquest meravellós món. Sobre les influències… no he tingut mai cap artista de capçalera o que m’hagi marcat en particular. Diàriament tenim milers d’impactes des de diferents àmbits, els quals -uns més que altres- t’influencien, et desperten els sentits, t’inspiren…. Tots aquests elements i d’altres de propis, m’ajuden a desenvolupar de manera humil el meu camí artístic i reflectir les meves inquietuds a través de les meves obres.

Té una producció molt gran, quins són els motius que treballa i amb quines tècniques ho fa?

Segons com es miri! Les obres creades al llarg d’aquests anys les he anat realitzant per donar sortida a les meves inquietuds artístiques i com una via de desconnexió. Mai em vaig plantejar despendre’m d’elles, això ha fet que al llarg dels anys en tingui unes quantes. Al ser autodidacta m’agrada experimentar amb diferents tipus de tècniques.

Quina connexió hi ha entre el que fa habitualment i el moviment de Land Art?

La majoria de les meves peces estan pensades per a anar a l’exterior i perquè l’obra s’integri en el paisatge. A la vegada, són peces per a tots els públics. Aquestes pautes van molt en sintonia amb els valors de Land Art  que són –entre altres– estimular la contemplació del paisatge d’un altra manera.

sus_150905_S8A9950‘Vaques’ és una composició artística formada per dinou peces que reprodueixen aquests animals a mida real i amb diferents actituds i posicions. Què vol transmetre amb aquesta proposta?

Com a enamorat i observador del entorn que ens envolta, volia retre homenatge a la ramaderia i a totes les persones que diàriament, amb el seu esforç, continuen desenvolupant activitats ancestrals.

Són vaques fetes amb ferro, però no són massisses. Té la mateixa importància el buit com la matèria?

Sí! Sense cap dubte. En aquest cas, el buit li dona una lleugeresa que fa que les escultures s’integrin totalment amb el paisatge.

IMG_4053Quina tècnica ha fet servir?

Faig servir diferents tècniques. Per aquest projecte en concret m’he ajudat de les noves tecnologies digitals i del làser. Actualment es poden realitzar projectes que abans eren molt difícils de dur a terme. Estan construïdes amb centenars de rodones petites, similars a les volanderes, que juntes conformen la pell de la vaca.

IMG_4058De quina manera es fonen amb el paisatge?

Com he comentat anteriorment, com que no són massisses, les peces s’integren en el paisatge, però a més, el material de les anelles que conformen el contorn de les vaques és gairebé transparent. Amb això procuro que, tant de dia com de nit, l’obra sigui molt respectuosa amb l’entorn. El material, a més,  té el color natural del ferro, però amb el sol i la pluja va envellint de forma progressiva.

Aquestes escultures és el primer cop que veuen la llum, ja que fins ara “dormien” al taller de Toni Cruz a l’espera de trobar una destinació concreta.

Aquesta és una obra que ha anat evolucionant dins meu. És veritat que algunes de les peces ja estaven realitzades i de vegades els meus fills em feien comentaris -els quals jo tenia en consideració, m’agrada el punt de vista de la gent jove i de com veuen les coses. Un cop vaig decidir que aquest seria el projecte que presentaria al Land Art vaig acabar de realitzar i adaptar el conjunt escultòric per a la ubicació i l’espai escollit.

IMG_5809Es troben al costat de la capella romànica de Sant Joan de Caselles (Canillo). La gent entendrà aquest canvi de paisatge, diferent de l’habitual?

Des del dia que se’m va donar l’oportunitat de participar a Andorra Land Art vaig comentar-li a la meva dona la inquietud i el respecte que sentia per ubicar la meva obra en un lloc ple d’història com Sant Joan de Caselles. Amb tot, la meva obra no fa sinó que transportar-nos a un temps no tan llunyà on les vaques pasturaven tranquil·lament per qualsevol prat del nostre país.

[Entrevista feta per Noemí Rodríguez]