Zona Ras

La Zona Ras és l’element bàsic de la 1a Biennal Internacional Andorra Land Art i compta amb la col·laboració especial de l’empresa Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA). Es tracta d’una àrea geogràfica on es combinen l’aprenentatge i la creativitat. Està especialment pensada per als escolars, però també per a un públic familiar i de totes les edats. Durant els 30 dies que dura la Biennal, tothom pot anar-hi i fer-hi la seva aportació artística, per petita que sigui.

Se situa als entorns del llac d’Engolasters, al límit entre les parròquies d’Encamp i d’Escaldes-Engordany, un espai natural obert, ampli, de fàcil accés en vehicle privat o transport públic. L’objectiu principal de la Zona Ras és implicar la societat andorrana al màxim amb la Biennal, posant a la seva disposició una àrea natural on exposar instal·lacions de petit format i practicar el Land Art d’una forma real. La seva funció és doble: artística i pedagògica.

D’una banda, inclou diverses instal·lacions muntades “in situ” pels artistes Eudald Alabau, Rafel Contreras, Susanna Ferran, Sara Valls, Fred Hoffmann, Jordi Casamajor, Mònica Armengol i Nerea Aixàs. Tots ells seran presencialment a la Zona Ras per explicar les seves obres, en dates i horaris que s’anunciaran amb antelació i que coincidiran amb les visites escolars. D’altra banda, la Zona Ras és un espai pedagògic. 1.000 escolars podran gaudir del 14 al 25 de setembre de les activitats que la Biennal té previst fer-hi. La coordinació pedagògica és a càrrec d’Eudald Alabau, artista i exprofessor de l’Escola d’Art de Vic (Catalunya), amb el suport de diversos dinamitzadors. L’organització posa a disposició dels escolars materials naturals perquè siguin usats en les experiències artístiques, com ara pedres, pissarres del país, troncs, branques i trossos de fusta.

A la Zona Ras es faran, abans de l’inici de la Biennal, un conjunt d’instal·lacions en diferents espais dels voltant del llac d’Engolasters, per part dels artistes esmentats abans. D’aquesta manera, quan hi pugin els escolars, ja veuran diferents exemples de Land Art abans de començar a fer les seves activitats artístiques. La missió de la Zona Ras és acostar l’art mediambiental al públic en general. El Land Art és fàcil de practicar per a nens i adults de qualsevol edat. Només cal deixar anar la imaginació. El Land Art desenvolupa la creativitat i la sensibilitat artística. La riqueza de la natura inspira fins i tot a les persones que creuen que no són gaire creatives.