PRESENTACIÓ

El L’ANDART és un festival andorrà que posa en valor l’expressió artística com a element de reflexió davant els reptes actuals de la societat i com a forma d’implicar la ciutadania en els processos creatius, configurant espais d’intercanvi i de convivència cultural.

Amb caràcter biennal, la cinquena edició de L’ANDART arriba enguany disposada a encetar una conversa interactiva sobre l’economia circular,  en un moment en què la crisi del model energètic i l’impacte del canvi climàtic ens commina a buscar una nova manera de relacionar-nos amb l’entorn. Tot plegat, sota el lema de: ‘La Muntanya en circulació.”

 Una selecció d’artistes d’arreu del món -comissariada per Albert Gusi i Pere Moles-  que ens ofereix un personal ventall de preguntes i respostes per reflexionar sobre la relació que mantenim amb el nostre entorn i que planteja una actitud crítica a través de l’art sobre la nostra petjada al planeta en general i en territoris de muntanya en particular.

 La proposta s’escamparà del 15 de setembre al 15 de novembre de 2023 per dues zones: el nucli urbà de Sant Julià de Lòria i l’antiga fàbrica de tabacs, per donar vida a espais oblidats i acostar les creacions artístiques a tothom. L’art surt al carrer per establir un diàleg proper, que s’acompanya de múltiples accions paral·leles i activitats complementàries.

Enguany, comptem amb un país convidat: San Marino. Una mostra dels seus artistes emergents ompliran de vida l’antiga fàbrica de tabacs CATSA, un espai a qui L’ANDART dona una nova oportunitat. En aquesta edició, la CATSA serà a més el gran aparador de què disposaran els artistes del país per mostrar als professionals del sector de l’art (curadors, comissàries, crítics, periodistes) la qualitat de la seva obra.

OBJECTIUS

1. Contribuir al posicionament d’Andorra com un país sensible envers el seu entorn mediambiental, que sap relacionar-se amb el paisatge. Contribuir així a la seva promoció interna i externa.

2. Avançar en l’aposta per una tendència artística que pot conviure amb les característiques i la tradició del nostre país, una tendència amb un futur brillant i que desperta un gran interès entre la població, per la seva plasticitat i fotogènia.

3. Dotar el país d’una activitat de prestigi que pugui tenir continuïtat en el temps. d’impactes positius a través de les xarxes socials.

4. Donar a conèixer a la ciutadania de Sant Julià de Lòria i d’Andorra en general noves propostes artístiques que ens ajudin a reflexionar sobre el nostre entorn, tant des d’un punt de vista cultural, com social i econòmic.

5. Promocionar artistes del país en un context de projectes internacionals.

6. Consolidar un esdeveniment cultural que és un referent en l’àmbit de l’art contemporani.

7. Facilitar la relació entre artistes i públic per a un diàleg fluïd de tu a tu.

8. Donar l’oportunitat a tota la ciutadania per tal que al llarg de dos mesos descobreixin en la cultura contemporània un espai d’aprenentatge i formació.

9. Descobrir nous llenguatges artístics a través del concepte que vertebra el festival.

10. Treballar per una cultura compromesa amb el seu entorn i la seva gent.