Ordino6

Ordino homenatjarà els tradicionals “Estripagecs” amb una escultura permanent

Andorra Land Art no només és un certamen que permet veure durant un mes obres artístiques emmarcades en la natura o en el patrimoni arquitectònic. També és una oportunitat perquè determinades escultures quedin en propietat dels Comuns (ajuntaments) i per tant, esdevinguin obres permanents. Aquest és el cas de “Estripagecs”, una escultura que s’instal·larà en ple Parc Natural de Sorteny gràcies al patrocini de diversos mecenes particulars i sobretot a una aportació econòmica important que ha fet el Comú d’Ordino.

Els estripagecs són els barrots metàl·lics amb punxes irregulars cap als laterals que hi ha a les finestres de les bordes i de les cases antigues de la vall. El nom ve del fet que tenien com a objectiu estripar els “gecs” (les jaquetes) dels lladres que intentaven passar entre els barrots. Es tracta, doncs, d’un element del patrimoni cultural i arquitectònic del país que l’autor de l’obra, Pere Moles, ha volgut posar en valor amb aquesta escultura. Els cinc tòtems, de 8 metres d’alçada cadascun, que la composen són rèpliques a mida gegant dels estripagecs que encara es poden veure a moltes bordes d’Ordino.

Pere Moles explica que ha concebut “Estripagecs” com una finestra oberta als quatre vents del paisatge andorrà. La seva ubicació en un lloc molt elevat, al qual s’ha d’accedir caminant, contribueix a fer de la visita “una experiència artística contemplativa, amb la qual vull oferir a l’espectador un element de reflexió, no només sobre la nostra tradició, sinó també sobre l’essència d’aquest país entre muntanyes”. Els grans tòtems que sorgeixen de dins la terra i s’enlairen cap al cel serveixen per tancar i obrir el paisatge, com fan les finestres, opaques i transparents alhora. L’artista vol també incloure a l’escultura un cert esperit totemista, a l’estil dels éssers sobrenaturals que, en certes cultures, esdevenen el centre de la seva mitologia.

Uns estripagecs reals en una finestra d'Ordino.

Uns estripagecs reals en una finestra d’Ordino.