IMG_4366

Novetats de la Zona Ras: quatre instal·lacions pràcticament acabades

Els artistes que treballen a la Zona Ras de l’estany d’Engolasters han avançat molt les seves instal·lacions en els darrers dies. “Memòria d’una eina rural”, de Mònica Armengol, està ja acabada. Els “andans” artesanals de fusta que són la base de l’obra, ocupen tota la seva extensió, just al costat de l’estany, una part dins l’herba i l’altra dins la zona sorrenca que usualment està coberta d’aigua. Armengol ha volgut descontextualitzar l’andà com a element tradicional i donar-li valor d’obra artística.

sus_150828_S8A9786

De la seva banda, “Circulus”, de Rafel Contreras, també ja es pot veure complet. Es tracta d’un cercle de pedres que envolta un gran pi, en un dels boscos que envolten el llac. Amb ell, l’artista andorrà vol expressar la relació existent entre el món mineral i el vegetal. El cercle de pedres fa de protector de l’arbre i alhora crea una diferència entre l’interior i l’exterior. Contreras ha transportat les pedres fins a la Zona Ras i les ha anat col·locant una sobre l’altra, sense cap tipus de material de reforç, com es fan les construccions de pedra seca.

IMG_4373   IMG_4302

El “Cèrvol blau”, de Jordi Casamajor, ja té l’estructura interna d’acer construïda i s’aixeca majestuós a la capçalera de l’estany d’Engolasters. Mentre no li posi el morter policromat de color blau al damunt, té una textura diferent, amb el cel blau transparentant-se per l’interior. L’escultura anirà coronada per unes branques d’arbre, que simularan la cornamenta del cèrvol i que l’artista identifica amb l’evolució cíclica de la natura, ja que les banyes d’aquests animals es renoven periòdicament, com també passa amb els arbres.

IMG_4366 IMG_4376                           unnamed

Finalment, “Espai Origen”, dels artistes Sara Valls, Susanna Ferran I Frédéric Hoffmann, ja finalitzada pel que fa a la cúpula geodèsica que fa de receptacle dels visitants, adopta una visió diferent de nit, amb unes espelmes il·luminant-ne l’interior. Unes excel·lents fotografies de la mateixa Susanna Ferran, que és alhora la fotògrafa oficial de la Biennal Andorra Land Art.

sus_150828_S8A9850 copia