LEMA

A L’ANDART sabem com és d’important l’expressió artística com a via per encarar els desafiaments del futur, com a element de reflexió dels reptes actuals de la societat i com a forma d’implicar la ciutadania en els processos creatius, configurant espais d’intercanvi i de convivència cultural.

La cinquena edició de la L’ANDART ens proposa enguany parlar d’economia circular en un moment en què la crisi del model energètic ens obliga a deixar de posposar les transformacions a que ens commina el canvi climàtic per oferir-nos una nova manera de relacionar-nos amb l’entorn.

Per això, enguany proposem establir un nou diàleg sota el lema de: LA MUNTANYA EN CIRCULACIÓ

Una proposta que ens convida a reflexionar sobre la relació que mantenim amb el nostre entorn i que planteja una actitud crítica a través de l’art sobre la nostra petjada al planeta en general i en territoris de muntanya
en particular.

L’economia circular és un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents totes les vegades que sigui possible per crear un valor afegit.
Així, el cicle de vida dels productes s’estén.

Enguany, portem aquesta proposta al nucli urbà de Sant Julià de Lòria, donant vida a espais oblidats i acostant les creacions artístiques a tothom.
L’art surt al carrer per establir un diàleg interactiu i proper, que s’acompanya de múltiples accions paral·leles i activitats complementàries.

Com a novetat comptem amb un país convidat: San Marino. Una selecció dels seus artistes emergents ompliran de vida l’antiga fàbrica de tabacs CATSA, un espai a qui la Biennal dona una nova oportunitat.

Aquest espai acollirà també una selecció de propostes d’artistes nacionals.
Enguany, el sentit d’aquesta selecció s’amplia. Si d’una banda, com és habitual, permetrà apropar a la ciutadania les arts visuals més actuals que es fan al país, en aquesta edició es mostrarà als professionals del sector de l’art (curadors, comissàries, crítics, periodistes) la qualitat de la seva obra. L’ANDART esdevé, doncs, un estímul per a la creació també
en aquesta direcció i una plataforma per al salt internacional dels nostres artistes.

D’aquesta manera, la Muntanya – i de retruc L’ANDART – circula més que mai: perquè es mou i s’adapta a diferents localitzacions, perquè aprofita i fa reviure espais oblidats, perquè convida a una presa de consciència sobre l’ús que fem de les coses, de les matèries primeres, del nostre entorn.
Perquè -en definitiva- creiem que l’art forma i ha de formar part d’un procés de reflexió col·lectiu sobre els grans reptes que tenim com a societat.

Una quarantena d’artistes d’arreu del món ens oferiran les seves personals respostes a aquesta premissa en un diàleg apassionant entre entre l’art i la ciutadania a l’entorn de la sostenibilitat mediambiental i de l’impuls de l’economia circular en tots els àmbits de la nostra existència.

Avui, posem en valor el que és nostre. I L’ANDART, hi té molt a dir.

Tot plegat amb la voluntat d’ajudar a posicionar Andorra, com un país sensible envers el seu entorn mediambiental, que sap relacionar-se amb el paisatge, que obre noves vies de diàleg des de la muntanya, contribuint així a la seva promoció interna i externa i a la consolidació de la Marca Andorra.

Una fita al calendari que tindrà lloc a Sant Julià de Lòria entre el 15 de setembre i el 15 de novembre de 2023.