sus_150827_S8A9686

Jordi Solé: “Els contenidors de vaixell del Punt d’Informació atrauen els visitants per la seva dimensió i forma”

L’arquitecte Jordi Solé ha lligat sempre la seva activitat professional a una particular concepció d’espais a gran escala i volums de petit format. L’interès que sempre ha tingut per les arts plàstiques l’ha dut a endinsar-se en nous projectes i instal·lacions artístiques. L’obra que ara podem veure a Andorra d’aquest arquitecte nascut a les Borges Blanques el 1964 és el Punt d’acollida i d’informació de la Primera Biennal Internacional Andorra Land Art.

Un punt d’informació és una obra d’art?

El Punt d’informació és una instal·lació formada per volums que generen uns espais de diferents dimensions. Es planteja amb una doble idea; d’una part la col·locació dels prismes amuntegats pren una forma escultòrica, i de l’altra té la funció d’acollir diferents propostes de la Biennal.

Està fet de contenidors. Es tracta d’un plantejament útil, però també bonic i amb vocació de fer circular la gent…

La utilització de contenidors de vaixell, juntament al color groc – color identificatiu de la Biennal- permet crear una tensió de l’espai i atraure els visitants per la seva dimensió i forma. A més, els contenidors, permeten situar el punt d’informació i marxandatge.

L’interior i l’exterior es dilueixen per atraure els visitants, tant per la seva particular volumetria com pel color. Aquí es veu el treball d’arquitecte, però també l’artístic…

Els contenidors metàl·lics i els elements de fusta formada per taulons d’encofrar reciclables combinen la seva presència entre espai interior i exterior donant-li continuïtat.

El joc de volums i plans de fusta al terra generen una zona de descans i de trobada que lliga amb l’entorn més immediat . Com es planteja l’obra?

Dels contenidors surten unes plataformes que comuniquen amb l’escala d’entrada a l’espai. Els plafons de fusta serveixen per crear prismes que s’utilitzen com a monòlits d’informació i de bancs, que combinats amb els rodets de cable reciclats que actuen de taula generen un espai d’estar i de descans.

La instal·lació actua també com a suport i contenidor d’obres d’altres artistes.

Sobre del contenidor de 12 m. se situa l’escultura ‘Burro’ de l’artista dEmo. També dins de cada contenidor s’ha col·locat un cub de vidre on l’artista Eudald Alabau ha fet amb terres i cultius una sorprenent obra canviant. I a l’espai exterior, hi ha l’obra del mateix Alabau, ‘Llit natural’.

Quines altres sorpreses, hi pot trobar el visitant en el seu interior?

A l’equador de la Biennal s’instal·larà l’obra “Espiral de la no violència”, una idea de l’artista Eudald Alabau amb la participació dels alumnes que pujaran a la Zona Ras i que faran un cultiu en un tetrabrick i que després el portaran fins al Punt d’informació.

I recull també la informació pràctica…

A l’interior del contenidor de 6 metres hi ha un mural amb el mapa i la informació de totes les instal·lacions de la Biennal. Aquí és on els visitants poden tenir una pinzellada de la biografia dels artistes i la descripció de les obres, situades sobre el mapa del país. Al davant d’aquest mural s’ha instal·lat un plafó de fusta on es van col·locant imatges, comentaris i altres informacions del dia a dia de la Biennal.

Aquest punt de trobada i informació es pot veure a la zona del Clot d’Emprivat entre el Passeig de l’Arnaldeta i el carrer Consell de la Terra, a Escaldes-Engordany. Però no és la seva única aportació a la Biennal. També hi tenim els “Tòtems”. Com s’han fet i amb quina finalitat?

S’han utilitzat panells de fusta d’encofrar com a únic material per crear taules, prestatges, paviment, suports…, i també els elements d’informació de les diferents instal·lacions. Aquests es formalitzen en forma de tòtems, en format vertical o horitzontal, amb la vocació d’informar als visitants d’aspectes generals de la Biennal, de l’obra o instal·lació i de l’artista on es troben.

Els podem considerar com un element artístic?

Es plantegen com un element d’informació sense buscar cap altre objectiu. Tot i així, formalment i en el seu conjunt, els elements creats per l’organització tenen i busquen una estètica similar.

Tot és art a Andorra Land Art?

La concepció de les diferents instal·lacions i obres de la Biennal cerquen crear en els visitants diferents sensacions, bé amb l’obra mateixa, bé en la seva contextualització en l’espai o fins i tot en la tensió que es crea al seu voltant. En conjunt són accions que cerquen la transformació contemporània d’espais naturals i urbans com el conjunt del Punt d’informació.

Williams, Mercè, Puente, vostè…Perquè hi ha tants arquitectes vinculats en aquest projecte?

La transversalitat de l’arquitectura amb les altres arts i la relació que té amb l’entorn natural i urbà que es desenvolupa a l’hora de crear obres de paisatge o d’edificació, són la base de les intervencions dels arquitectes en la Biennal.

[Entrevista feta per Noemí Rodríguez]