INTRODUCCIÓ

Andorra us dóna la benvinguda i es complau a presentar-vos un gran esdeveniment cultural, sorprenent, màgic, calidoscòpic, participatiu, contagios, divertit, amb un toc reivindicatiu i molt internacional. Serà una bona sacsejada cultural, n’estem convençuts.

Durant un mes, prop d’una trentena d’artistes d’aquí i d’altres països ens mostraran la seva creativitat a l’hora d’imaginar, de construir un nou paisatge contemporani. Veurem com treballen amb la natura i dins la natura per fer-nos gaudir amb uns altres ulls de racons meravellosos del país. Veurem i viurem de prop com milloren espais urbans i naturals amb les seves creacions personalíssimes. I tots plegats, adults i infants, podrem fer Land Art en una Zona Ras pensada expressament per a la participació i la pedagogia artística, en un espai natural tan acollidor com els voltants de l’estany d’Engolasters.

Andorra Land Art és una aposta cultural col·lectiva, de tot el país. La patrocinen les principals institucions andorranes (Govern, Consell General, Andorra Turisme, Comuns…) i hi col·laboren empreses destacades (Andorra Telecom, FEDA … ), així com altres col·laboradors privats. Les set parròquies hi tenen un protagonisme compartit, oferint ubicacions exclusives, úniques, per a la realització de les instal·lacions artístiques.

Deixeu-vos sorprendre, doncs, per Andorra Land Art 2015. Obriu la vostra ment a la passió artística i gaudiu d’aquest gran certamen cultural que situarà Andorra com a referent de l’art mediambiental del sud d’Europa. Endavant i molt bona Biennal a tothom!

JUSTIFICACIÓ

Andorra és un escenari immillorable per allotjar la Biennal Internacional de Land Art, ja que disposa de tots els ingredients indispensables per dur a terme aquesta modalitat artística: Un paisatge natural de gran bellesa, fruit de la seva ubicació geogràfica a l’interior de la serralada pirinenca. Un patrimoni artístic i arquitectònic de gran valor, sobretot el format per les esglésies romàniques, però en el qual també podem incloure altres edificis i estils, fins i tot els més contemporanis. Una sensibilitat especial cap a l’art, com ho demostren les nombroses escultures situades a espais públics o les freqüents exposicions artístiques que s’hi programen.

A més a més, Andorra compta amb algunes experiències prèvies en el camp del Land Art, que demostren que el coneix i l’aprecia. Les dues més destacades són: Les escultures de la CASS, instal·lades per iniciativa de la Caixa Andorrana de Seguretat Social a diferents punts del territori nacional, als anys vuitanta. La Ruta del Ferro, itinerari escultòric a l’aire lliure que va de la Farga Rossell de la Massana fins a la Mina de Llorts d’Ordino. Les obres existents en aquests punts, tot i no formar part de la Biennal, seran esmentades també en el material de promoció (mapes, prospectes, etc.) perquè puguin ser visitades pels amants del Land Art que vinguin a Andorra durant la celebració d’ALA’2015.

MISSIÓ I OBJECTIUS

La missió d’ALA és posar en valor el grandíssim patrimoni natural i cultural andorrà amb la premisa de construir un paisatge contemporani, una manera diferent d’interpretar un lloc, un territori, un país… Dit d’una altra manera, fem un “paísatge” gràcies a la intervenció artística que, talment com un tatuatge o el maquillatge volen embellir el cos humà, s’implanta al territori amb codis estètics. I alhora, més enllà de les instal·lacions “in situ”, estem oberts a d’altres modalitats que tenen la natura o el paisatge com a referència, ja siguin pintures, escultures, fotografies, vídeos o altres tipus d’instal·lacions “ex situ”.

Els objectius de la Biennal Internacional Andorra Land Art són aquests:
– Atraure un nou tipus de turisme, el que es mou per motius culturals, especialment en una època de l’any en què l’atractiu turístic del país decau.
– Augmentar el prestigi internacional d’Andorra com a país que aposta decididament per la cultura i l’art, que s’atreveix amb una proposta que va més enllà de les ofertes convencionals.
– Projectar en la societat el missatge que el medi ambient i el patrimoni artístic andorrans són dos valors que cal posar en relleu i fomentar-ne el coneixement a dins i fora del país.
– Fomentar la presència dels artistes nacionals i posar-los en contacte amb artistes consagrats d’arreu del món que hi participaran.
Implicar tota la societat andorrana i especialment, les generacions del futur (joves i infants) en entendre l’art com a element bàsic de la cultura contemporània.