Victor Mata Josep Lluis Vendrell

Victor Mata
Josep Lluis Vendrell (CAT)

Aprisió

ObraAprisió està concebuda per formar part del paisatge d’alta muntanya d’Andorra, que l’activitat humana ha modelat i transformat secularment. Estableix vincles amb el territori i enllaça amb la història i la ciutadania andorrana, car conté un missatge universal de fraternitat i amistat. Plasma l’existència d’un procés migratori ocorregut a les valls andorranes fa més de mil anys, que exemplifica i universalitza els fenòmens migratoris i d’exili històrics i contemporanis.

Aprisió comprèn dues figures, la principal, de 3’5 metres de diàmetre, i una porció més petita, extreta de la primera. Està feta amb pedres de pissarra o llicorella autòctona, agençades mitjançant l’ancestral i universal tècnica de pedra en sec. La pissarra afavoreix la plena integració de l’obra en el paisatge, la natura que l’envolta i la tradició cultural andorrana.

Ubicació

Aprisió s’ubicarà a la carretera del Coll de la Botella, a la parròquia de la Massana, a prop de l’escultura “Tempesta en una tassa de té”, de Dennis Oppenheim.

Biografia
Els autors formem part de la LAND ART ASSOCIACIÓ CATALUNYA (LAAC), entitat sense ànim de lucre que treballa per a la promoció de l’art contemporani i la defensa del patrimoni natural i cultural, mitjançant la creació artística, la difusió de l’art de la natura i la protecció dels artistes i creadors. Creuen fermament en la simbiosi natural i cultural, per això cerquen l’encaix del procés natural i de l’acció humana.

La LAAC es funda l’any 2009 a Barcelona, des de llavors promou diferents línies d’intervenció i d’investigació artístiques. Un dels projectes més emblemàtics de l’entitat és el programa Arquitectura-Paisatge-Art (APA), que s’executa conjuntament amb el Centre d’Estudis Beguetans en el municipi de Begues (Baix Llobregat). APA te per objectius la restauració i preservació del patrimoni de pedra en sec, la revaloració del paisatge rural contemporani i la recerca de noves formes de relació amb la natura.

Des d’APA es proposen estratègies de treball interdisciplinari, es formulen nous conceptes per a l’art de la natura, s’estableixen estratègies d’artialització del paisatge, es recuperen espais culturals abandonats per a usos contemporanis i es realitzen intervencions artístiques tributàries a l’indret, paisatge, concepte, patrimoni i a la natura que els contextualitza.

Les accions que LAAC planteja estan estretament relacionades amb l’emplaçament i s’integren plenament en el paisatge circumdant. Per això, els materials que les configuren formen part de l’indret més proper (pedra, terra, aigua, foc, plantes). No utilitzen materials consolidants de tipus industrial, ni lligadures manufacturades, excepte en comptades ocasions.