Toni Cruz

Toni Cruz (AND)

Vaques

Obra“Vaques” és una composició artística formada per una vintena de peces que reprodueixen aquests animals a mida real i amb diferents actituds i posicions. Les escultures estan fetes amb ferro, però no són massisses sinó construïdes amb centenars de rodones petites, similars a les arandeles, que juntes conformen la pell de la vaca. El material té el color natural del ferro, però amb el sol i la pluja va envellint de forma paulatina.

Aquestes escultures és el primer cop que veuen la llum, ja que fins ara “dormien” al taller de Toni Cruz a l’espera de trobar una destinació concreta. Amb “Vaques”, l’artista fa un petit homenatge a la ramaderia andorrana, antigament tant important en l’economia del país i actualment en clara regressió, però que tot i això continua present en les zones més rurals com a testimoni de temps pretèrits.

Ubicació
Al costat de la capella romànica de Sant Joan de Caselles (Canillo)

Biografia

Toni Cruz, de nacionalitat andorrana, nascut el 1965, és un artista autodidacta, que a poc a poc s’ha anat fent un nom en el panorama de l’art al Principat. La seva àmplia producció, que inclou centenars de peces, s’ha centrat sobretot en les escultures de metall, fetes amb diverses tècniques. Les seves propostes artístiques, personals i inclassificables, neixen de la necessitat de l’artista d’interpretar el món amb una mirada apassionada i innovadora.

L’obra de Toni Cruz s’exposa de manera permanent a diversos espais públics del Principat d’Andorra i forma part d’algunes col∙leccions privades importants. Ha participat en exposicions col∙lectives internacionals a Gènova (1998), Kuala Lumpur (1999) i Biarritz (2000). A les galeries andorranes Mama Maria i Galeria 120 hi té obra exposada de forma permanent. Ha participat ininterrompudament cada any a la Mostra d’Art d’Andorra des del 1995.