Rafel Contreras

Rafel Contreras (AND)

Circulus

Obra

Rafel Contreras presenta Circulus, la seva primera incursió al món de Land Art i es mostra molt il·lusionat amb aquesta experiència. El projecte presentat és una idea senzilla, una obra d’interrelació entre el món mineral i el món vegetal i la comunicació entre els observadors.

El mot ve del llatí i és el diminutiu de circus, cercle. Un cercle es tanca sobre el mateix, representa la unitat, la perfecció. És el símbol del cel en relació a la terra i es relaciona amb la protecció. Amb aquest projecte Contreras vol expressar la relació existent entre el món mineral i el vegetal. Un cercle de pedres envoltant un arbre. El cercle de pedra farà de protector de l’arbre i alhora crea una diferència entre l’interior i l’exterior, fent una circumferència.

Diu que l’interessa molt conèixer què passarà una vegada hagi transcorregut el temps: el desenvolupament de la natura a l’interior i a l’exterior de la instal·lació. El procés haurà de passar per les diferents estacions de l’any, la incidència de la climatologia, els animals, etc. D’altra banda, què faran les persones que s’acostin, observaran únicament, respectant la instal·lació o actuaran en contra de l’obra?

Ubicació

A la Zona Ras. Rafel Contreras hi será presencialment els dies 17 i 23 de setembre per atendre tots els visitants que vulguin saber més de la seva obra i vulguin consell per fer la seva pròpia instal·lació a la natura.

Biografia
Nascut a Andorra la Vella, l’any 1958, va estudiar dos anys a l’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria i un curs monogràfic d’escultura a l’Escola d’Arts i Oficis Aplicats de Tàrrega (Catalunya). Des que va començar els seus treballs, la influència dels artistes bascs contemporanis, on la força i la sobrietat són part de la seva tradició i cultura, ha estat molt present en la seva obra escultòrica. La planxa metàl·lica al servei de l’estructura geomètrica i en ordenació abstracta, és allò que constitueix el seu element bàsic de representació dins de l’escultura. La soldadura autògena i les possibilitats del treball del ferro fet al fred, així com ara determinades tècniques i procediments d’oxidació, li donen l’oportunitat de seguir el camí de la recerca i la creació de formes abstractes, afegint sovint d’altres materials com la pedra i la fusta.Rafel Contreras ha exposat individualment en repetides ocasions a Andorra, Barcelona i la Seu d’Urgell, mentre que col·lectivament amb altres artistes també ho ha fet a Sòria (Espanya), Cannes (França), París i Brussel·les.Té una obra pública al cementiri de Mereig, a la parròquia de Canillo (Andorra), adquirida pel Comú d’aquesta població.