Mònica Armengol

Mònica Armengol (AND)

Memòria d'una eina rural

Obra

Ocupar i humanitzar un espai, assenyalant un determinat fragment i apropiant-me’l per definir un nou espai físic i visual. Donar la possibilitat d’escollir el sentit de la mirada, d’entrar dins l’obra, d’habitar-la, implicant-s’hi com a part integrant.

L’andà, element tradicional de la ramaderia a Andorra i als Pirineus, és una construcció de fusta que s’utilitzava per dirigir el pas del ramat o per tancar el pas en entrades de prats i conreus. Peces fetes d’avellaner, a mà, seguint la tradició. Funcionalitat descontextualitzada.

Exposar un objecte totalment desvinculat de la seva funció, per aconseguir donar-li el valor d’obra, un valor que havia perdut.

Ubicació

A la Zona Ras. Mónica Armengol hi serà presencialment els dies 16 i 22 per atendre tots els visitants que vulguin saber més de la seva obra i vulguin consell per fer la seva pròpia instal·lació a la natura.

Biografia
Mònica Armengol és professora d’arts plàstiques a l’Escola Andorrana de batxillerat, a Andorra. Va obtenir el Màster d’Arts Aplicades sobre el color en projectes ambientals per la Universitat Jean-Jaures, França. El 2008 va obtenir una beca Fulbright, Study of the United States Institutes (SUSI). Va completar la seva formació acadèmica amb una formació en escenografia a l’Institut del Teatre de Barcelona, abans de tornar a Andorra per crear l’Escola d’Art d’Ordino, la primera escola municipal d’art on va treballar de directora i professora d’arts plàstiques durant 3 anys.Ha creat escenografies per produccions teatrals com “Pedra de Tartera”, de Maria Barbal, per An-Danda-Ra; i “Dakota”, de Jordi Galceran, per Somhiteatre i va participar en el PQ (Prague Quadrennial) amb una Performance de foc. Aquesta experiència va influenciar el seu treball que consisteix principalment en instal·lacions teatrals “in situ” de paper, color i llum.Ha participat a programes de residència d’artistes com «Andorra Tallers d’Art», amb els comissaris Pedro Sancristobal, Ermengol Puig i Joan Gil Gregorio. Va ser convidada a participar a “Art Camp, Colors per al Planeta”, intercanvi cultural i artístic internacional que té lloc a Andorra i comissionat per la UNESCO i el Govern d’Andorra. Actualment viu i treballa a Andorra.