Miquel Mercè

Miquel Mercè (AND)

Biografia

Nat a Escaldes-Engordany el 1982, Miquel Mercè és arquitecte, dissenyador i fotògraf. Va estudiar a la Universitat Paul Sabatier de Tolosa de Llenguadoc (França), on es va diplomar en enginyeria civil el 2002 i posteriorment va fer la carrera d’Arquitectura fins al 2007. El 2006 va participar en un projecte per revitalitzar i conservar la ciutat històrica d’Ahmedabad, a la Índia.

Del 2007 al 2011 treballa al despatx RCR Arquitectes d’Olot (Catalunya), conegut pels seus projectes caracteritzats per la integració en l’entorn. Aquella experiència professional altera la seva manera d’entendre l’arquitectura. El 2010 munta el seu propi despatx i comença a treballar en projectes a Andorra, Espanya, França i altres països, tant d’arquitectura, interiorisme i mobiliari com de fotografia i disseny.

Entre els seus projectes més recents destaquen el projecte d’embelliment del nucli antic de Canillo (concurs guanyat el 2015, pendent d’execució 2016-18), l’exposició permanent del Telecabina de Canillo “La memòria dels objectes” (2015), el projecte d’embelliment de la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany (primer premi del concurs convocat pel Comú el 2014, pendent d’executar l’obra durant 2015), l’escenografia del Pavelló d’Andorra a la Biennal de Venècia i la imatge promocional del mateix (2013) i el Centre Gastronòmic d’Hostalric (Catalunya) i els seus accesos (2011-12).

En el camp de la fotografía, les darreres exposicions realitzades per Miquel Mercè han estat “Blur”, exposició itinerant per Andorra dels Premis Sergi Mas (2013), “Entre natura i arquitectura”, al CIAM d’Escaldes (2014) i “Beyond Vision”, que és la que presenta ara a la Biennal Andorra Land Art.

POETIC CONTRAST

Exposició

Exposició fotogràfica de l’arquitecte Miquel Mercè a la prestigiosa galeria d’art Pilar Riberaygua d’Andorra la Vella. Podem contemplar-hi fotografies, les quals, a través d’un elaborat procés fotogràfic, permeten capturar sense cap edició o post-producció un contrast intens i real entre la roca i l’aigua dels rius de Perafita i Madriu.

Aquestes fotografies atmosfèriques narren una part del viatge de l’aigua a través dels rius andorrans, en un entorn que correspon a 1.325 m de desnivell negatiu i més de 6,2 kilòmetres de llargada. S’han capturat en unes 25 sortides fetes durant un període de més d’un any. En aquestes sortides, Mercè ha fet unes 1.200 imatges, capturades amb una exposició mitjana de més de 70 segons.

Ubicació

Aquesta exposició fotogràfica s’ubica a la Galeria Pilar Riberaygua, al centre històric d’Andorra la Vella.


BEYOND VISION

Exposició

Són tres sèries fotogràfiques reunides en un nou espai expositiu, que concilia art amb oftalmologia. Les tres sèries exposades, “I series”, “Blur” i “Black Mirror”, exploren la mirada sensible de l’artista i porte l’espectador a descobrir uns paisatges màgics i intrigants.

Ubicació

Aquesta exposició fotogràfica s’ubica a la clínica VallmedicVision del Dr. Hanneken, al carrer de les Nacions Unides 17, d’Escaldes-Engordany.

Es pot visitar de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores.

Longitud sense amplada

Obra

La proposta vol generar un gest en el paisatge rígid, geomètric, precís, antròpic per matèria, color i forma. És una línia, recta, ja que no existeix en la natura, de colors vistos, el mes “anti natural” i que contrasti al màxim amb el paisatge mixt existent, compost per grisos, verds i taronges.

Aquesta línia no només ens consciencia de la realitat d’aquest paisatge del nostre país, sinó que trenca aquest límit tan marcat i contrastat que hi ha entre el món urbà i el natural. Les dimensions de l’obra són d’uns 3 x 150 m i està col·locada i collada amb les mateixes pedres de la tartera de Carroi.

Ubicació

La tartera de Carroi està situada a la vessant sud del Pic de Carroi, al nord del nucli de la capital andorrana. És un espai amb una inclinació d’uns 40º, format per un arrossegament de pedra disgregada, que li dóna unes característiques especials. La seva cota està situada entre 1.155 i 1.322 metres. La llargada real és de 300 m, l’amplada és de 92 m i la superfície aproximada de tota la tartera és de 27.600 m2.