Marie Hélène Richard

Marie Hélène Richard (FR)

Bois de poche

Obra

No hi ha fum sense foc, es podria dir. Els llumins i el tabac van de la mà. Al Museu del Tabac, uns llumins, 24 vegades més grans que els reals, juguen amb l’arquitectura del lloc. Una caiguda de la butxaca d’un gegant, que s’hi hauria arrepenjat.

Els llumins tenen els seu lloc al museu perquè acompanyen el fumador de pipa, en perill de desaparició, l’encenedor de xemeneies, espècie esdevinguda estranya, i el petit venedor de llumins, ara relegat al món dels contes…

Ubicació

Quedarà ubicada al pati del Museu del Tabac, que es troba al bell mig del centre urbà de la parròquia de Sant Julià de Lòria.

Biografia

Marie-Hélène Richard, artista franco-suïssa, ha intervingut en els paisatges naturals o urbans de França i de tot Europa durant vint anys. Dialogar amb el lloc és essencial per aquesta arquitecta de la imaginació poètica. La simplicitat de les formes, el minimalisme del seu tractament, deixen un missatge de lleugeresa.

L’artista treballa, en un concepte de l’espai impressionant, amb materials pobres i extremadament variats, com ara ampolles d’aigua col·locades en un llac o bambús pintats travessant l’espai. Aquestes obres, que qüestionen l’home en relació amb el seu entorn, són al nivell dels lloc on han estat creades, de vegades llocs monumentals. La noció del temps és també part del joc de l’artista, que se situa així precisament en un espai/temps marcat, que pot anar des del més perenne al més efímer d’unes poques hores.