dEmo

dEmo (ES)

Biografia
Artista nascut a Toledo el 1960, Eladio de Mora, dEmo és un dels creador més originals del panorama artístic espanyol. Artista multidisciplinar, ha centrat el seu treball fonamentalment en l’escultura, que concep, per sobre de tot, per ser exposada als espais públics. dEmo ha protagonitzat més de 50 exposicions individuals i grans instal·lacions en espais públics fins i fora d’Espanya. A més, ha participat en més d’un centenar de mostres col·lectives. En els últims anys, les seves escultures s’han convertit en presència gairebé constant dels exteriors de museus espanyols i internacionals i ha rebut nombrosos premis.

dEmo aconsegueix trobar dobles lectures i transformar en autèntiques icones elements quotidians i objectes que conviden al joc. Aquesta iconització d’allò domèstic i l’ús de colors vibrants són les principals senyes d’identitat del seu treball. Ossos, ànecs, bussejadors, pallassos, ballarines, flors, rinoceronts, gats, robots que poden arribar a assolir enormes dimensions, formen part del paisatge urbà que proposa dEmo.

Les obres de dEmo s’han exposat a l’IVAM (València), al Museum Arterra Contemporary d’Àustria, al Museu de Belles Arts de L’Havana (Cuba) i al Museu Macay d’Art Contemporani de Yucatán (Mèxic), entre d’altres. Treballs seus han estat presentat també durant importants biennals, fires i esdeveniments culturals, com la Biennal de Venècia, ARCOmadrid, la Nit en Blanc de la capital espanyola, Hot Art Fair a Basilea (Suïssa), la Fira d’Art Contemporani de Mèxic o Arte Lisboa. Espais com l’Hotel Westin Palace Madrid, el recinte firal IFEMA o els hotels Banke i Lotti de París compten amb peces de l’artista.

Burro

ObradEmo ha creat una escultura d’un burro blanc amb línies depurades, aspecte delicat, semblant a una bella porcellana, com a homenatge a aquest animal i tot el que ell representa: constància, força, resistència, tenacitat… Des de l’antiguitat, el burro ha estat utilitzat com a animal de càrrega per ajudar als éssers humans.

dEmo intenta amb les seves escultures, en paraules seves, “seduir el públic amb humor, sense perdre de vista que la escultura no és un objecte, sinó un interrogant i un motor del pensament”.

Ubicació

Aquesta escultura, la filosofia de la qual és compartida per la Biennal, esdevé el símbol adoptat per l’organització. Per tant, el lloc idoni per instal·lar-la és el Punt d’Informació de la Biennal, que està situat al Passeig de l’Arnaldeta/Consell de la Terra d’Escaldes-Engordany.

Gallo

Obra

L’escultor dEmo, conegut per les seves obres coloristes i d’estètica pop que ha exhibit en espais públics i museus de tot el món, ha creat una escultura de dos metres d’altura, feta en fibra de vidre i resines, que representa un Gall Daurat. El gall ha estat tradicionalment el símbol del valor i de la resistència davant l’adversitat. Des de l’antiguitat, ha representat el sentit de l’exaltació del coratge, de l’orgull, del senyoriu, i avui, en aquests temps difícils, el gall continua encarnant aquests valors, més enaltits amb la visió daurada que planteja dEmo en aquesta peça.

Ubicació

Al Carrer Major d’Ordino. Es tracta d’un espai de vianants, al centre del nucli antic de la parròquia d’Ordino.