1MesAbans

A un mes just de l’obertura

Tot a punt: d’aquí a un mes just, la primera edició de la Biennal Internacional Andorra Land Art quedarà inaugurada. El 10 de setembre a les 18 hores començarà l’acte d’obertura, que es farà al Punt d’Informació d’ALA, a Escaldes-Engordany i serà presidit pel Cap de Govern, Antoni Martí. A les 19:30, a la sala d’actes del Comú, tindrà lloc la conferència inaugural, a càrrec d’un dels artistes de Land Art més reconeguts del món, el britànic afincat a Nova Zelanda Martin Hill. A partir d’aquell moment, Andorra disposarà de trenta dies per gaudir de l’art mediambiental més actual, creat in situ per una vintena llarga d’artistes de vuit països.

Els dies previs a la inauguració, entre l’1 i el 10 de setembre, aquests artistes estaran disseminats per les set parròquies, instal·lant o executant les seves obres. El nord-americà Stuart Williams col·locarà cinc grans esferes taronges a la plaça del Consell General (Andorra la Vella); el belga afincat a França David Vanorbeek, portarà una mantis religiosa metàl·lica gegant al costat de Sant Jaume dels Cortals (Encamp), una peça en forma de doble creu a l’entrada de la Vall d’Incles (Canillo) i una altra peça metàl·lica de grans dimensions, al Prat del Colat (la Massana); l’artista espanyol Eladio de Mora “dEmo”, instal·larà un Gall Daurat al carrer major d’Ordino, i un Burro Blanc al capdamunt del Punt d’Informació (Escaldes-Engordany); mentre que la francesa afincada a Suïssa Marie-Héléne Richard muntarà uns llumins enormes al pati del Museu del Tabac (Sant Julià de Lòria).

Els esmentats són els principals artistes vinguts d’altres parts del món, però un nodrit grup d’artistes andorrans i catalans també participen activament d’aquesta primera edició de la Biennal: Xavier Puente Vilardell, nascut a Barcelona i vivint actualment a Brussel·les, instal·larà tres peces de fusta al claustre del Santuari de Meritxell i una d’elles, la més gran, l’esculpirà in situ els dies abans de la Diada Nacional (8 de setembre). L’arquitecte andorrà Miquel Mercè engalanarà la tartera de Carroi, ben visible des de tota la vall central, amb una línia blanca de 150 metres de llarg per només 3 d’ample. Els catalans Víctor Mata i Josep Lluís Vendrell posaran dues peces de pissarra al coll de la Botella (la Massana) en homenatge a les primeres migracions humanes cap a Andorra.

El ripollès Eudald Alabau tindrà dues obres seves al Punt d’Informació, totes dues fetes a partir del creixement de brins de cereals -i en concret, l’Espiral de la No Violència, amb la participació d’escolars andorrans- i una obra més (Llit Natural), a la Zona Ras, situada a l’estany d’Engolasters (Encamp), on compartirà espai amb obres dels andorrans Jordi Casamajor, Mònica Armengol, Rafel Contreras, Nerea Aixàs i el trio d’artistes andorrano-francès format per Sara Valls, Frédéric Hoffman i Susanna Ferran. Altres obres destacades d’artistes andorrans són la d’Anna Mangot a la plaça de la Germandat (Sant Julià de Lòria), feta amb teixits de colors, la de Pere Moles al Parc Natural de Sorteny (Ordino), titulada “Estripagecs”, i la de Toni Cruz a Sant Joan de Caselles (Canillo), on farà pasturar pels prats del voltant algunes de les seves “vaques” metàl·liques.

A més de totes aquestes instal·lacions de Land Art, la Biennal comptarà amb una obra de realitat augmentada (Eclosió, de Tito Farré), un projecte artístic sobre les façanes de la Part Alta d’Escaldes, que adquiriran vida pròpia amb una App especial. També hi haurà cinc exposicions de fotografies, tres de les quals a l’aire lliure: Martin Hill i Philippa Jones amb les seves espectaculars imatges d’obres efímeres als Alps neozelandesos i a l’Antàrtida (Rambla Molines, Andorra la Vella); Joseph Ford amb díptics de fotos aèries de la natura comparades amb elements de roba o artificials (Passeig de l’Arnaldeta, Escaldes-Engordany); i Susanna Ferran i Frédéric Hoffmann, amb la seva proposta de fotos i textos titulada “Life is Flow”, que es va presentar al Nepal l’any passat (Parc Natural de Sorteny, Ordino). Dues exposicions de fotos de Miquel Mercè, en espais tancats, completen la rica oferta artística d’ALA 2015.