Gliss

(Videoart)

http://andorralandart.com/2017/wp-content/uploads/2017/04/29-800x600.png

Biografia

Va néixer l’any 1986 a la ciutat iraniana de Tabriz. Va estudiar disseny gràfic i de moda a Teheran, ciutat en la que comença la seva tècnica d’art conceptual consistent a superposar i creuar peces dissenyades a entorn naturals.

Va començar la seva carrera com a model, sent l’any 2010 el rostre internacional de les campanyes de United Colors of Benetton. Aquest fet li permet treballar en la central d’investigació d’aquesta companyia a Treviso. És en aquesta ciutat italiana on comença a participar en obres d’art que aborden qüestions relacionades amb el gènere, la sexualitat i la compassió humana a Iran. Ha exposat a Espanya, Turquia i la Índia. Des de 2012 s’ha especialitzat en vídeo art, tenint
com a professor l’aclamat director iranià, Abbas Kiarostami. Simultàniament ha estat vinculada a Benetton on fa dos anys va publicar el llibre original “Fashion and Conceptual Art”.

En l’actualitat viu a Teheran.

Obra

L’any 2012 començà a fer peces de vídeo art després d’haver estudiat amb el director Kiarostami en les que torna amb temes recurrents en la seva obra com la identitat, la repetició i la reflexió o el disseny. Amb el pas dels mesos es connecta cada vegada més amb la natura produint vídeos que recullen el seu ritme, la seva repetició i la continuïtat. És molt habitual, com es pot veure a Gliss, instal·lar miralls en el desert i endinsar-se en interminables processos d’observació que enforteixen la relació íntima de l’autora amb la natura.

En el vídeo muntatge de vuit minuts que es presenta a la Fàbrica es pot veure l’efecte d’una ventada sobre la sorra d’una duna que amaga un mirall rodó. Quan aquest queda al descobert, el mirall reflexa un immens cel blau “Royal”. I mentre això passa, dos diminuts escarabats semblen explorar la troballa i una repetitiva música, gairebé insuportable, feta amb mitjans electrònics per l’austríac Peter Ablinger, evoca potser les tensions d’una relació oberta amb la natura i els seus cicles.