Bandera de Pregària

http://andorralandart.com/2017/wp-content/uploads/2017/04/19-1-800x600.png

Biografia

Eliana Hoyos (Bogotà, Colòmbia, 1978) va arribar a Espanya l’any 2000 desplaçada per la guerra del seu país. Actualment resideix al Masnou. Estudià art dramàtic a Bogotà, disseny de moda a Barcelona, i també ha cursat química i ciències ambientals. Com a artista tèxtil desenvolupa un projecte personal i artístic de recuperació de teixits dels segles XIX i XX (lli, sedes i llanes), alhora que realitza brodats i peces fetes a mà de molta força visual i tàctil inspirades en l’imaginari sobrenatural i tràgic llatinoamericà.

Jordi González (Barcelona, 1975) resideix al Masnou. Va estudiar il·lustració a l’Escola Massana, cinema a Polònia, on va viure deu anys i Humanitats i Filosofia a Cracòvia i Barcelona. El seu treball artístic es desenvolupa en els camps del land art i del gravat i l’audiovisual tot seguint l’estètica “wabi-sabi” on el misticisme i la recerca històrica conviuen amb l’agitació política. Encara que ha exposat a espais tancats a Espanya i Polònia, prefereix l’espai públic com a lloc de difusió de la seva obra.

Obra

En el budisme, les banderes de pregària o oració són trossos de tela rectangular de colors hissades en indrets d’alta muntanya del Tibet. Les banderes estan impreses amb pregàries i imatges que es presenten en grups de cinc colors: blau, blanc, vermell, verd i groc, que simbolitzen el cel, l’aire, el foc, l’aigua i la terra. Tradicionalment, les banderes de pregàries s’utilitzen per promoure la pau, la compassió, la força i la saviesa. Les banderes no porten oracions als déus sinó que, arrossegats pel vent, les pregàries difondran la bona voluntat i la compassió en tot l’espai omnipresent.

L'obra que es presenta a la Biennal s’inspira en aquesta tradició tibetana amb un marcat caràcter europeu: menys simbòlica i més conceptual. La “Bandera de pregària” està realitzada amb materials naturals de qualitat i biodegradables, amb una llargada d’uns 20 metres. Pengen d’ella 25 banderes
agrupades en 5 series dels 5 colors originaris que, en aquesta peça, estan representats pels conceptes: “esperança”, “harmonia”, “seny”, “estimar” i “gràcies”. Aquests conceptes estan impresos en xilografia sobre cotons antics recuperats i parcialment procedents de la memòria familiar. La bandera està concebuda perquè es degradi en etapes, primer les tintes que
evidencien el brodat i, finalment, el teixit.