Comunitat Aucellenca

http://andorralandart.com/2017/wp-content/uploads/2017/04/13-1-800x600.png

Biografia

Nascut l’any 1969, el Pepe Mesalles s’estrena com a creador de propostes artístiques en aquesta segona Biennal de Land Art. Ho fa per la porta gran a través de les obres “Comunitat Aucellenca“ i “Sense Cap ni Peus”, que ha estat ubicada a l’accés principal de la Fàbrica de la Llana.

De formació autodidacta, l’autor és conegut arreu per les seves inquietuds artístiques i pel seu criteri i bon gust com a aparadorista, àmbit en el que ha guanyat fins a tres premis nacionals convocats per la Cambra de Comerç d’Andorra.

Pepe Mesalles ha estat vinculat des del primer dia a l'organització de la Biennal, sent responsable de la seva logística i de la resolució de situacions complexes relacionades amb les instal·lacions a l’aire lliure.

Obra

Instal·lació de casetes-niu col·locades directament als troncs dels arbres del bosc. Per a algunes espècies, un niu és simplement una depressió poc profunda feta a la sorra, el nus del forat deixat per una branca trencada, un cau excavat al terra o una cúpula de fang amb un túnel d’entrada. Els nius s’utilitzen principalment per a la cria però poden ser reutilitzats en la temporada no reproductiva com a espai per al repòs.

A moltes zones, la tala sistemàtica d’arbres i els incendis han desposseït els boscos d’arbres vells amb cavitats naturals, amb la qual cosa moltes espècies tenen problemes per nidificar i acaben desapareixent. La instal·lació de caixes niu pot fer retornar molts d’aquests ocells. De les 170 espècies d’ocells trobades a Andorra, 161 han estat introduïdes pels humans i la resta són rares o de presència accidental.

S’han fet i col·locat cinquanta casetes de fusta pintades en cinc colors diferents. El valor artístic del treball és en les composicions que formen i en la seva col·locació estratègica respecte l’entorn. Els propis ocells seran els que donaran vida i un valor afegit a la obra.